MojLekarGrupa - Dijagnostika

Parafaringealni apsces

Parafaringealnim apscesom nazivamo piogenu infekciju koja nastaje kao komplikacija akutnog tonzilita, peritonzilarnog apscesa, akutnog faringita i paradentalnih infekcija. Infekcija se razvija u interfascijalnom prostoru između mišića konstriktora farinksa i duboke fascije vrata. U ovom interfascijalnom prostoru nalazi se karotidna arterija i stilohioidni i stilofaringealni mišić.


Zbog toga se infekcija duž omotača karotide može širiti naniže sve do medijastinuma. Bolest se manifestuje simptomima sepse, ispupčenjem lateralnog zida ždrela i trizmusom. Površne vene vrata i glave su proširene zbog kompresije jugularne vene. Kasnije nastaje tvrdi otok i crvenilo kože spoljašnje strane vrata u predelu ispod ugla mandibule.

Početno lečenje sastoji se u primeni antibiotika u velikim dozama i rehidraciji. Transoralnu inciziju i drenažu apscesa srne da uradi samo lekar koji savršeno poznaje anatomske specifičnosti ove regije, jer postoji velika opasnost od povređivanja velikih krvnih sudova. Spoljašnja incizija i drenaža u predelu ugla mandibule i gornjeg dela vrata primenjuje se ako je gnojna kolekcija lokalizovana dublje u vratu. Primenjuje se isključivo tupa disekcija.

Zbog opasnosti od opstrukcije disajnih puteva, prilikom davanja opšte anestezije treba obratiti veliku pažnju. Treba primeniti lokalnu anesteziju ili opštu anesteziju kroz traheotomiju.

Odgovorni autori:
Dr Henry Brainerd, profesor medicine
Dr Marcus A. Krupp, profesor medicine
Dr Milton J. Chatton, profesor medicine
Dr Sheldon Margen, profesor medicine

Članak:
Dr Waine W. Deatsch
Dr Sidney Levin